Írj üzenetet
0
Hova szállítunk ki? 0

5 technika az optimizmus kiépítéséhez!

5 technika az optimizmus kiépítéséhez

A pesszimista életstratégia hátrányai

A pesszimista életstratégia túlélést biztosít, de NEM boldogságot. A pesszimista ember, az erőforrásai visszafogására, a képességei és az álmai elfojtására apellál. A pesszimista ember tehát nem szokta jól érezni magát. Az ilyen ember sokat szorong.

Mik a pesszimista életstratégia jellemzői?

Az optimisták tündöklése megzavarja a pesszimista "nyugalmát", és ezért a pesszimistáknak meg kell magyarázniuk maguknak valahogy, hogy az optimista ember, mitől érzi magát jól. Gyakori annak a sztorinak a felépítése önmagukban, hogy a másik ember, lop, csal, hazudik, vagy felelőtlenül vakmerő, ezért sikeresebb. A pesszimista ember a világot ellenségesnek látja, és a világ elleni védekezésre rendezkedik be.

Bárminek a megoldása, csak hibázások és korrekciók folyamatos ciklusában történhet.

Ezért mindenképp fent kell tartanunk magunkban az optimizmust, mert bármibe kezdünk, először csak bukdácsolni fogunk. Egy új diéta, új kiegészítő, új étrend esetén is ügyetlenkedni fogunk, és ilyenkor a hibákból gyors fejlődést lehet fabrikálni úgy, hogy optimista hozzáállással TANULUNK belőlük. Nehézségek tehát lesznek a legegyszerűbb terveink megvalósítása esetén is. Ezért kell kialakítani az optimista hozzáállásunkat, sőt már mindenki átlátja: optimizmussal vagyunk képesek elérni a CÉLJAINKAT.

Ha bukunk, akkor is jól tudjuk érezni magunkat, abban az esetben, ha fejlődést és valamifelé való irányultságot látunk a bukásunkban. Ez maga az optimizmus, és ez visz a szép élet felé.

Egészen a közelmúltig azt hittük, hogy a korai gyermekkor után nem alakulnak ki új agysejtek. Az 1990-es évek óta azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy az agy új idegsejteket generál egy felnőtt életében is.

Az agy folyamatosan alkalmazkodik és újraszervezi neuronjait, az új ingerekre és új környezetekre adott válaszként. Az agy új idegsejtek és új kapcsolatok kialakításának képessége azt jelenti, hogy nem vagyunk hajlamosak arra, hogy csak a rosszat lássuk meg. Az, hogy az ember képes az agyát újra építeni, azt jelenti, hogy felkészíthetjük az agyunkat, hogy optimistábbak legyünk, ugyanúgy, ahogy megerősíthetjük az izmainkat.

5 technika az optimizmus kiépítéséhez!

1. Csak a rosszat látjuk!
A negatív elfogultságunk miatt megszokottan a rossz dolgokra összpontosítunk. Esszük a rossz híreket, hányan haltak meg egy távoli országban, vagy a diétát az első héten feladjuk. Csak a tudatosság az, ami ezt képes leállítani. Vegyük észre magunkról, amikor ebbe csavarodunk bele, és maradjunk JELEN.

2. A jó dolgokra fókuszáljunk!
Amikor pozitív dolgok történnek, szándékosan fordítsuk rá a figyelmünket. Figyeld meg a pozitív eseményt, halld meg, hogy gyerekek kacagnak a játszótéren, vagy hogy a legjobb barátod keresett, és szeret. Ezek a fontos dolgok.

3. Rajzold fel magadnak a jövőd!
A pozitív jövőkép megfogalmazása bizonyítottan növeli az optimizmust. Vegyünk tíz percet ahhoz, hogy elképzeljük a lehető legjobb jövőt, amelyet önmagunkról láthatunk. Vizualizáljuk a lehető legrészletesebben. 

4. Napi hála lista!
A hála érzése fokozza az optimizmust. Ha a hála érzése nem jön magától, akkor készítsünk egy listát az életünkről az emberekről és a dolgokról, amelyek miatt hálásak lehetünk: a lakásunk, a munkánk, a társaink. 
Ez a hálaadási folyamat, és a lista írása során feltörekvő hála érzése, az agyat arra tréningeli, hogy a pozitívra összpontosítsunk, és értékeljük a pozitív dolgokat az életünkben. A haladó szint az, amikor a fájdalmas dolgokért is hálát érzünk.

5. Sport és mozgás nélkül NEM JÓ!
A fizikai mozgás, bármilyen szinten, bizonyítottan hangulatjavító hatású, bár a pontos működési mechanizmus nem ismert. Ez lehet a szerotonin termelődés fokozott szintje, vagy a megnövekedett életérzés, a fizikai teljesítmény érzete és a javuló önbecsülés.